Mi az a genitális herpesz?

genitalis-herpeszAz Egészségügyi Világszervezet becslése szerint évente 20 millió ember fertőződik meg herpesz vírussal. A legismertebb herpesz vírusok - a HSV-1, a HSV-2 és a VZV - gyorsan terjednek és igen fertőzőek.

Ezek tehetők felelőssé az ajakherpesz (herpes labialis), a nemi szerveken kialakuló genitális herpesz, illetve a bárányhimlő/övsömör kialakulásáért. A legfontosabb tudnivalókat dr. Torma Katalin bőrgyógyász segítségével foglaltuk össze.


A herpesz a szervezetünkben megbújó vírus. Ha egyszer már megfertőződtünk, akkor a vírus a betegség lezajlását követően - a gerincvelői érződúcokban - az életünk végéig jelen van, és időnként újra aktiválódik. Jellemzően akkor, amikor immunrendszerünk valamilyen okból meggyengül. Így beszélhetünk a herpesz aktív és passzív időszakáról.
  
Genitális herpesz
A nemi szervek herpeszét is a herpes simplex vírusok okozzák: elsősorban a 2-es típus, de az orális szex terjedésével egyre gyakrabban tehető felelőssé az 1-es típus is. A fertőzés közvetlen kontaktus, tehát nemi aktus és orális érintkezés útján terjed. A fertőződés kockázatát növeli a szexuális partner gyakori váltogatása és az óvszer használatának mellőzése. 
 

 

OGYÉI engedély

legalis

Eötvös Patika

Eötvös Patika Kft.
1067 Budapest, Eötvös u.16.
Tel: (1) 342 0137

Nyitva tartásunk:

  • Hétfő - Péntek: 08:00 - 19:00
  • Szombat: 08:00 - 13:00

A honlap oldalain található, gyógyszerrel kapcsolatos információk betegség esetén nem helyettesítik a szakember megkeresését.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg gyógyszerészét!